maanantai 22. joulukuuta 2008
Filososfiasta ei ole mitään hyötyä
lauantai 13. joulukuuta 2008
Miten erottaa hyvä huonosta.
perjantai 12. joulukuuta 2008
Karaoke ja Guitar Hero vs. oikea musiikki.
tiistai 9. joulukuuta 2008
Otteita Abyssuksesta
“Naurat minulle, jos yritän vakavasti kertoa, kuinka Hallitsijalla on aina salaisuuksia salaisuuksien perään... Naurat, koska olet varma, että tiedät kaiken tärkeän... Olet nauranut ennenkin, ja nauraisit vastakin, ellei minulla olisi sellaista salaisuutta, joka saa hymysi iäksi hyytymään.”
- - -
“Minulle on tullut selväksi, että Rovereiden läsnäolo merkitsee ongelmia. Ja useampi Roveri tietää isompia ongelmia."
“Teille ehkä”, Foantun tokaisi hiljaa.
- - -
“Minusta sinun ei vaan kannata murehtia hyökkäävätkö he vai eivät”, Foantun sanoi ja lähti rauhallisesti kulkemaan kohti ovea.
Me'ern vilkaisi Foantunin perään ja mutisi: “Luuletko muka, että meillä on joku mahdollisuus välttyä siltä?”
“En toki”, Foantun huudahti matkaansa jatkaen. ”On täysin varmaa, että he hyökkäävät ja miehittävät maailmanne. Minusta sinun pitäisikin miettiä, että mitä aiotte tehdä asialle?”
perjantai 5. joulukuuta 2008
Se kertoo aina vaan mielenköyhyydestä
Metaforan kautta voidaan sanoa, että sama pätee myös suomalaiseen politikkaan: Suomessa politikoista puhutaan nimillä, ja heitä määritellään vähemmässä määrin puolueensa mukaan. Puolueella on mediassa ja puheissa suurempi merkitys silloin, kun politikko ei vielä nimenä ole eritysien tuttu.
Ihmisten erottelu etnisen taustan (alkuperän, kielen, kulttuurin), politikan tai uskon ja uskomuksien perusteella kertoo ennenkaikkea tietämättömyydestä; kun asia muuttuu tutuksi, ei sitä enää pelätä. Ennen sitä autiotalokin on pelottava jopa päivällä.
Rasistiseksi suhtautuminen muuttuu, kun etninen tausta nostetaan esille. Jostain syystä tummia ei voi haukkua mänteiksi tai mulkuiksi, edes silloin jos henkilökemiat eivät natsaa. Heitä pitää kutsua "mutiaisiksi" tai "neekereiksi" ja sitä kautta etnisyys tulee mukaan siihen vihaan, jota ihmistä kohtaan tunnet ja sitä kautta vihasi tulee rasistiseksi.
Ulkopuolelta asiaa seuraava ei ymmärrä taustoja joista ei voikaan tietää mitään. Ulkopuolelta kiinnitetään huomio vain etnisen taustan mukaiseen nimittelyyn joka ei koskaa, missään tilanteessa ole korrektia.
Asiaa ei auta paljon se, jos asenne jo perusteeltaan on hyökkäävä kaikkia "väärin tekijöitä kohtaan". Etiikasta voisi kirjoittaa ihan oman lukunsa, ja ennen kaikkea siitä minkä takia kenenkään meidän ajatus oikeasta ja väärästä olisi painavampi kuin toisen. Oma oikeuskäsitys on henkilölle aina voimakkain, ja jos se ei sovi vallalla olevaan yleiseen käsitykseen, on syytä katsoa peiliin ja puntaroida arvojaan. Kenenkään oikeudentaju ei ole parempi kuin satojen, tuhansien tai miljoonien muiden. Jos joku näin luulee, niin aletaan puhua jo persoonallisuushäiriöistä (Lenin, Stalin, Nero, Hitler, ja lista jatkuu...)
Pitäisikö siis tästä päätellä, etten tiedä rasisteista, koska heitä kohtaan suhtaudun niin suvaitsemattomasti? Tekeekö se minusta eräällä tavalla rasistin, vaikkakaan ei sanan varsinaisessa merkityksessä?
"...Sosiopatiassa ei ole kysymys psykoosista eli mielisairaudesta, jonka tunnusmerkkeihin kuuluu elimellisistä tai psyykkisistä syistä johtuva todellisuudentajun häiriintyminen, vaan persoonallisuushäiriöstä, jolle on ominaista vastuuton ja muista piittaamaton käyttäytyminen. Sosiopatia määritelläänkin sairaalloisen poikkeavaksi suhtautumiseksi sosiaaliseen ympäristöön. Sosiopaatti voi olla hyvin yhteiskuntavastainen.
Koska raja normaalin ja sairaalloisen epäsosiaalisesti käyttäytyvän ihmisen välillä on melko häilyvä, sosiopaatin tunnistaminen ja persoonallisuushäiriön diagnosoiminen on vaikeaa. Sosiopaateilla on kuitenkin joitakin yhteisiä ominaispiirteitä, joiden perusteella on mahdollista arvioida tapauskohtaisesti, miten vakavasta persoonallisuushäiriöstä on kysymys. Monilla sosiopaateilla on voimakas viehtymys jännitykseen: he tarvitsevat jatkuvasti toimintaa tai muutoin he kyllästyvät ja alkavat käyttäytyä normaalista poikkeavasti. Sosiopaatit eivät myöskään yleensä kadu tekemisiään eikä heidän omatuntonsa soimaa, vaikka he olisivat tehneet millaisia hirmutekoja. Heiltä puuttuu myös myötäelämisen taito, mikä ilmenee kyvyttömyytenä asettua toisen ihmisen asemaan..."
"Sosiopaatti eroaa psykopaatista siinä, että hän ei petä aivan kaikkia. Sosiopaatin piittaamaton käytös liittyy sisäistettyyn kulttuuriin. Esimerkiksi mafioso voi julmasti tappaa kilpailevan klaanin jäseniä mutta pitää uskollisesti huolta omasta perheestään."
Sananvapaus on hyvästä. Se on pakko olla tai muuten ajauduttaisiin autonomiaan. Nykyisessä tietoyhteiskunnassa tietoa, ideoita, ajatuksia ja mielipiteitä julkaistaan päivässä enemmän kuin 50 vuotta sitten vuoden aikana. Kaikki tämä on hyvä ja nyt jo välttämätön asia elämässämme, mutta sanavapaudella on nurjakin puoli, kuten herra Halla-Aho meille todistaa lietsomalla vihaa ja katkeruutta täysin peruustettomasti. On aina helpompi tuhota kuin rakentaa ja jokaiken kulkee polkuja joista selviää.